۶ کاربرد طبی بوتاکس:این روزها بوتاکس نامی آشنا در میان بیشتر مردم است و میتوان گفت یکی از پرمصرفترین داروها برای جوانسازی چهره، بوتاکس است.
این ماده شیمیایی، کاربردهای فراوانی دارد و کارش صرفا از بین بردن چین و چروک پوست نیست. اما علاوه بر فوایدش، مضراتی هم ممکن است داشته باشد؛ مضراتی که عمدتا به علت استفاده نادرست از آن رخ میدهد.
۶ کاربرد طبی بوتاکس
۱) در سالهای قبل توجه به این ماده برای جلوگیری از گرفتگیهای عضلانی بود. بهعنوان مثال، برای گرفتگی عضلانی پلک کودکان از بوتاکس با دوز کم استفاده میشد.
۲) با پیشرفت علم و مطالعات بیشتر در مورد بوتاکس محققان به آثار مفید دیگری پی بردند. پزشکان توانستند با استفاده از بوتاکس، فلج عضلانی صورت که در آن عضلات صورت غیرقرینه و دچار پرش میشود را کنترل کنند.
۳) بوتاکس برای مهار تعریق در افرادی که دچار این مشکل در دست و پا و زیربغل هستند نیز استفاده میشود.
۴) تزریق بوتاکس از تشکیل جوشگاه در افرادی که بعد از عمل جراحی یا در اثر ضربه دچار زخمهای متعدد میشوند، جلوگیری میکند.
۵) تزریق بوتاکس در عضلات صورت بیماران مبتلا به میگرن، تا حد زیادی سردردهای مقاوم به درمان را برطرف میکند.
۶) امروزه بوتاکس کاربرد زیادی در زیبایی نیز پیدا کرده است و تقریبا همه مردم با این کاربرد آشنایی دارند. پزشکان متوجه شدهاند که اگر از بوتاکس در عضلات صورت، بهخصوص در قسمت یکسوم فوقانی آن استفاده کنند، بوتاکس بهطور موقت بین ۴ تا ۶ ماه عضلات را فلج میکند و این امر مانع ایجاد چین و چروک روی صورت میشود. البته این روش برای آن گروه از افرادی است که چین و چروکهای عمیقی ندارند. برای افرادی که سابقه ژنتیکی چین و چروک عمیق را دارند نیز توصیه میشود قبل از ایجاد چین و چروک از بوتاکس بهعنوان وسیله پیشگیری استفاده کنند. هرچند ممکن است از بوتاکس در قسمتهای دیگر صورت هم استفاده شود ولی بهدلیل ایجاد عوارض بهتر است تا حد امکان در دوسوم تحتانی صورت از این ماده استفاده نشود.
۳ مورد منع طبی استفاده از بوتاکس
۱) بوتاکس نباید برای بیمارانی که دچار برخی اختلالات عصبی مثل بیماری میاستنی گراویس و گیلنباره هستند، استفاده شود.
۲) تزریق بوتاکس در خانمهای باردار و شیرده نیز ممنوع است.
۳) مصرف بعضی از داروها مانند آنتیبیوتیکها و جنتامایسین که ممکن است با حرکات عضلات تداخل داشته باشد نیز از موارد منع طبی استفاده از بوتاکس است.
۴ عارضه طبی بوتاکس
۱) تزریق بوتاکس دردناک است و فرد ممکن است تا چند روز اول بعد تزریق درد احساس کند.
۲) گاهی در محل تزریق کبودی و تورم ایجاد میشود.
۳) مشکل دیگری که شیوع زیادی ندارد، افتادگی پلک است. این عارضه معمولا در اثر تزریق بد و استفاده از ماده غیراستاندارد ایجاد میشود. البته افتادگی پلک موقتی است و بعد از مدتی خودبهخود یا با درمانهای دارویی بهبود مییابد. افتادگی پلک معمولا در ۱۰-۷ روز اول بعد تزریق اتفاق میافتد اما مزیتی که این دارو دارد، موقتی بودن آن است. بنابراین بیماران نباید نسبت به عوارض آن نگران باشند.
۴) همانطور که پیشتر گفته شد، بوتاکس عضلات را فلج میکند. بنابراین حرکات ارادی و غیرعادی بخشی از صورت را از بین میبرد. وقتی تزریق در ناحیه یکسوم فوقانی باشد با فردی مواجه خواهیم بود که قدرت تکان دادن ابرو و اخم کردن را ندارد. بیحسی در چهره باعث میشود فرد از نظر ارتباطی مشکل پیدا کند.